Zlata harmonika za Maksija Vinška

Našemu  članu Maksiju Vinšku iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor iskreno čestitamo za izjemne dosežke na glasbenem področju!

1. Zlata harmonika Ljubečne

Zlata plaketa za veterane, Maksi Vinšek

Naj godec leta 2017, Maksi Vinšek

Plaketa Avgusta Stanka 2017, Maksi Vinšek

Nagrajenec je v pričujočem zapisu ubesedil svojo glasbeno pot.

Tekmovanje za Zlato harmoniko Ljubečne se je pričelo leta 1981 in je kasneje preraslo v državno prvenstvo. Na njem so se kalili danes zelo znani virtuozi. Na tem prestižnem tekmovanju se igra izključno na diatonično harmoniko (gumbna ali prostotonska harmonika, ljudsko frajtonarica). Tekmuje se v različnih starostnih skupinah, ki so določene v pravilniku. Odigrane skladbe ocenjujejo s točkami do 100. Tako se določijo plakete in priznanja. In sicer: zlate, srebrne ter bronaste plakete. Strokovna žirija določi tudi  Naj ljudskega godca leta. Podeli se eno plaketo Avgusta Stanka. Skupni zmagovalec prejme pokal in naziv Zlata harmonika Ljubečne.

V meni je tlela želja sodelovati na tem tekmovanju, a vedel sem, da bo pot do tja dolga in težka. Tako sem pričel z resnim pristopom leta 1993. Če sem hotel priti do željenega cilja, sem se moral poprej udeležiti predtekmovanj. V primeru, da mi je bila sreča naklonjena, so me čakale pol finale in kasneje tudi finale. 14 let sem se boril s temi ovirami in bil velikokrat razočaran, vendar sem vztrajal. Leta 2007 mi je prvič uspelo priti v finalni del, kjer sem bil poplačan za ves napor z Zlato plaketo. Med tem sem si nabral veliko izkušenj in naprej je bilo dosti lažje. Leta 2009 sem poskusil spet prehoditi to težko pot in trud je bil znova nagrajen z Zlato plaketo. V letu 2012 je bil razpis tekmovanja za nagrado Avsenik v Begunjah. Tudi tukaj sem se želel preizkusiti in po doseženih točkah sem osvojil srebrno priznanje. Istega leta sem ponovno poskusil na Ljubečni. ker pregovor pravi, da v tretje gre rado. Uspelo je in v zbirko sem dodal še tretje zlato.

Naslednjih nekaj let se tekmovanj nisem udeleževal, hodil sem le po raznih srečanjih harmonikarjev. Ker mi žilica ni dala miru, sem letošnjega januarja pripravil nov pohod na Ljubečno. Spet sem moral skozi izločilna sita. Ko se je 27. avgusta 2017 finalno tekmovanje zaključilo, so me zajeli nepopisni občutki sreče. V zbirko sem dodal četrto Zlato plaketo, a to še ni bilo vse. Strokovna komisija mi je podelila plaketo in Majolko za Naj ljudskega godca 2017. Presenečenj pa še ni bilo konec. Podelili so mi še prestižno nagrado, plaketo Avgusta Stanka, katero dobi samo eden tekmovalec v tekočem letu. To je preseglo vsa moja pričakovanja, saj nikoli niti pomisliti nisem upal na kaj takega.