Tipanje z očmi

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne,

Kotnikova 32, Ljubljana

od 11. januarja do 28. februarja 2023


Darinka ima le devetodstotni vid

No, mogoče še kakšen odstotek manj. Sogovornika vidi, a ne ve, kakšne barve oči ima. V hrupnih in temačnih prostorih ne razloči ljudi. V podhodih, kjer so stopnice, se ji zdi, da je vse gladko. Občutek ima, kot da hodi po klančini. V takih primerih včasih, kljub ostanku vida,

vzame v roke belo palico. Zelo rada potuje, piše članke za zvočni časopis Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, sodeluje pri različnih kulturnih projektih, ogromno bere zvočne knjige. Rada ima vse, kar je lepo. In vedno je lepo urejena.

»Maribora«, pravi, »sem navajena, ko pa pridem v tuje mesto, šele ugotovim, da res slabo vidim. Paziti je treba na kolesarje in če sva skupaj z Valterjem na ulici, moram paziti še nanj..«

Fotografija jo je vedno privlačila, a ima, kot oseba z ostankom vida težave pri fotografiranju. Zato si je najprej kupila avtomatski fotoaparat.

V vsakdanjem življenju uporablja troje različnih očal in eno povečevalno steklo z lučko, vendar kljub temu na fotoaparatu ne more uporabljati nastavitev. V času moderne tehnologije pa uporablja mobilni telefon.

Redno se udeležuje fotografskih delavnic za slepe in slabovidne, ki jih prireja Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije na Okroglem pri Naklem.

»Najraje fotografiram naravo, predvsem sončne zahode, zamegljeno krajino, posebne zgradbe, mestne vedute, barke na morju,…  Še posebej sem navdušena nad jesenskimi barvami.

Včasih celo uspem najti kakšno kapljo na listu. Bila sem tik ob listu, a kaplje nisem videla. S pomočjo videče osebe sem jo našla in jo ovekovečila.

Velikokrat si fotografiram ceno izdelka v trgovini, ker je previsoka ali prenizka polica. Na avtobusni ali železniški postaji fotografiram vozni red, v primeru, da je previsoka oglasna tabla ali droben tisk. Nakar si fotografijo povečam in sem zadovoljna, ker sem rada čim bolj samostojna.«

Fotografije objavlja na svojem profilu, občasno tudi v skupinah na Facebooku. Leta 2020 je sodelovala na fotografskem natečaju Udruženja balkanskih umetnika s fotografijo trobentic na travniku in prejela diplomo za tretje mesto.

Njena fotografija psa vodnika Šarka je sestavni del razstave Onstran svetlobe, ki jo je pripravil Pokrajinski muzej Maribor v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ob 100 letnici ob 100-letnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih v Sloveniji. Razstava je od novembra 2020 do januarja 2023 obiskala 13 galerij in knjižnic po Sloveniji.

Na Medgeneracijskem natečaju Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) izpostave Maribor, je bila njena fotografija Jesen v Mariboru izbrana za razstavo in izdana v zborniku z naslovom Jesenske zgodbe 2020.

Darinka Lozinšek je članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, kjer skrbi za kulturne dogodke. Slabovidna je od rojstva, končala je osnovno šolo v domačem kraju, v pohorski vasici Podvelka. Šolanje je nadaljevala v Centru slepih Škofja Loka, kjer je pridobila naziv administrator. Zaposlila se je v Mariboru, kjer je opravljala delo telefonistke v različnih podjetjih do upokojitve leta 2013.

Leta 2018 je bila soprejemnica častnega Valvazorjevega priznanja za razvijanje programov za slepe in slabovidne v Umetnostni galeriji Maribor, ki ga vsako leto podeljuje  Slovensko muzejsko društvo. V juniju 2019 je bila na predlog Slovenskega narodnega gledališča Maribor soprejemnica priznanje za prispevek na področju inovativnosti za projekt z naslovom Senzorična umetnost – umetnost na otip.

Njen moto: »Meni se toliko dogaja, da ima dan premalo ur.«

                                                                    Dušan Brešar